Categorie: Blog

Wat is een 3-zone systeem?

Een optimale schoonloopzone bestaat uit drie zones. Elke zone heeft zijn eigen reinigingseigenschap. Door dit te combineren, wordt het maximale resultaat behaald.

 

De eerste mat bij het betreden van een gebouw is bedoeld om je voeten goed te vegen.

Doe je dat? Ja? Goed bezig! Nee? Je bent niet de enige, want de meerderheid doet dit helaas niet… En dat is precies de reden waarom het 3-zone systeem is bedacht.

 

De drie zones voorkomen dat het vuil van de schoenzolen naar binnen wordt gelopen en helpt zo mee aan een schoon interieur en besparing op schoonmaak kosten!

 

Zie het zo; hoe meer stappen je zet, hoe beter het reinigingseffect en resultaat.

Zone 1: grof vuil (buiten)

De eerste zone begint buiten. Iemand die van buiten naar binnen loopt heeft het meeste vuil aan zijn schoenen. Dit vuil wil je graag buiten de deur houden. Niet elke mat kan zomaar buiten voor de deur geplaatst worden en daarom kiezen we voor een type mat die geen water absorbeert.

 

Welke type buitenmatten zijn er?

  • Spaghettimat
  • Rubbermat
  • O-ringmat
  • Kunststofmat
  • Stalenmat
  • Borstelmat
rubbermat
rubbermat

Een entreemat in de 1e zone ligt buiten voor de ingang en maakt mogelijk kans om nat geregend te worden. Bovenstaande matten zijn allen gemaakt om geen water te absorberen. Een mat die dit wel doet wil je niet buiten leggen, want die zuigt zich vol met water!

 

Elke matvariant heeft zijn eigen kenmerken en is voor verschillende doeleinden te gebruiken. Als je het over ‘optimale schoonloop’ hebt dan is de borstelmat uitermate geschikt voor deze eerste zone.

De ABI Borstelmat is voorzien van 100% nylon borstels. Dit materiaal is volledig gekleurd, kleurvast en keert na het belopen weer terug in zijn originele, rechte stand.

 

Deze borstels hebben een actieve werking: tijdens het belopen banen ze zich een weg diep in het schoenprofiel en vegen het vuil van de schoenen. In tegenstelling tot stalen roosters of rubberen matten die een passieve werking hebben: het materiaal vormt niet mee met de vorm van de schoenzool en de werking is daarom minimaal in vergelijking met een mat met borstels. Door de schrapende werking van de borstels, reinigt een schoen sneller en effectiever dan alle bovenstaande matten. Dan is de keuze toch snel gemaakt?

Brushmat school
Brushmat school

Zone 2: fijn vuil (binnen)

In zone 1 hebben we het grof vuil zoveel mogelijk verwijderd. Het vuil wat nu over is gebleven is het lichte vuil en vocht.

 

Door een meer vlakke materiaalinlage met schrapende werking te gebruiken verwijderen we het laatste beetje vuil. Een entreemat met naaldvilt is hier een ideale keuze voor. Naaldvilt bestaat grotendeels uit kleine weerhaakjes. Deze weerhaakjes houden zich vast aan het fijne vuil en vegen tevens vocht mee van de schoen.

 

Dankzij de sterke en slijtvaste eigenschappen is het geschikt voor veelvuldig loop- en rolverkeer, zoals winkel- of palletwagens.

Naaldvilt inlage zone 2
Naaldvilt inlage zone 2

Zone 3: droogloop (binnen)

Nu we het grof vuil en fijne vuil grotendeels hebben verwijderd gaan we verder met de laatste fase: vochtopname. In zone 2 hebben we een materiaalinlage gebruikt (naaldvilt) die een klein deel vocht absorbeert. Naaldvilt absorbeert niet voldoende vocht om een schoenzool goed droog te maken. In zone 3 kiezen we voor een materiaalinlage die dat wel doet.

 

Vocht heeft een aantal negatieve eigenschappen:

  • Het kan glad worden op de achterliggende vloeren;
  • Het kan gaan schimmelen;
  • Het kan gaan stinken;
  • Het maakt vloeren vies.

De materiaalinlage die het best bestemd hiervoor is, is polyamide (tapijt). Tapijt heeft een hoge absorberende werking en houdt het vocht vast. Er zijn verschillende gradaties in vochtopname per tapijttype. ABI werkt alleen met de beste projectkwaliteiten tapijten om zo de beste vochtopname te kunnen bieden. Een entreemat met tapijtinlage is voor zone 3 de beste keuze om de vloeren achter de entreemat te kunnen beschermen.

3 zones beschrijving
3 zones beschrijving

Conclusie

Elke zone kent zijn eigen sterke reinigingseigenschap. De combinatie van deze drie zones levert het beste resultaat op: schone én droge schoenen. Dit noemen we het 3-zone systeem. De sterke combinatie van deze 3 zones maakt het een ideale keuze om vloeren en interieur te beschermen tegen schade en (hoge) kosten. Een investering die zichzelf terugverdiend!

Geen ruimte voor drie zones?

In de ABI aluminium entreematten kunnen we alle zones combineren in één entreemat. Hoe we dat doen? Dat gaan we in een volgende blog uitleggen. Voor nu: neem een kijkje op onze vernieuwde website en neem gerust contact met ons op als er vragen zijn. Bekijk ook eens de ABI Product Configurator: hier helpen we de meest geschikte mat voor je project te vinden!

Contact opnemen

Voer hieronder uw gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Niet leesbaar? Klik voor een nieuwe code. captcha txt
nl_NLNL
aluflex-medium-greyblack4SummerbreakABI